VIDA Museum

- ett av Sveriges största privatägda konstcentrum. 

 

VIDA ligger vid väg 136, nio kilometer söder om Borgholm på Öland, alldeles norr om Halltorps Gästgiveri. 

Den 24 juni 2001 öppnades det nybyggda VIDA Museum & Konsthall, med en konsthall för galleriverksamhet och två flyglar för vardera Ulrica Hydman-Vallien respektive Bertil Vallien. Här visas de viktigaste avstampen från tidigt 1960-tal fram till det absolut senaste inom glas, keramik, skulptur och måleri. 

2003 utvidgades VIDA med ännu en konsthall, NORRA HALLEN och den 11 juni 2005, då Ulf Trotzig fyllde åttio år, invigdes ännu en konsthall. Där visade man under 10 år varierande utställningar med Trotzigs måleri från hans femtio år långa konstnärskap. Trotzig utställningen upphörde 2016 och hallen används nu för ett blandat utbud av utställningar.

Nu finns alltså två permanenta museihallar, tre större och en mindre konsthall,en barnhörna, en shop och ett café, allt på totalt 2000kvm.

På VIDA finns en stor MUSEIBUTIK med ett omfattande urval av unikt konstglas och en mängd designobjekt som endast finns på VIDA. I butiken finns även ett fint urval av mode, design, böcker, smycken, affischer, grafik samt andra konstobjekt m.m. 

På VIDA finns ett café där man kan sitta och läsa en konstbok eller bara njuta av den fantastiska utsikten över Kalmarsund och naturreservatet Halltorps Hage. Det finns även en barnhörna där VIDA arrangerar teckningstävlingar m.m.

Löpande arrangeras konserter, event och bröllop m.m. 

VIDA är grundat och designat av galleristerna Barbro och Börge Kamras som ägde museet fram till och med 2015. Sedan januari 2016 ägs och drivs VIDA av paret Hampus Vallien och Emilia Thor.