Markus

Vallien

 

Markus Vallien (1969) bonde och konstnär baserad på gården i Gissamåla. 

I sin praktik brukar han naturen på ett otal tänkbara och otänkbara sätt för att utforska förhållandet mellan vad som är gjort av människohänder och resten. Genom kunskap om materialitetens grundläggande kapacitet lever han sin filosofi. Materian som sover väcks till liv genom uråldriga metoder och med hjälp av redskapens kraft. Det är också det mötet som ger förutsättningar för hans liv. Vallien har medverkat i Residence-In-Nature sedan start (2014) ett långsiktigt konstprojekt som tar avstamp i landskapet och dess kulturella, ekonomiska och politiska aspekter, där de medverkande konstnärerna bor och arbetar i materialet i skala 1:1. 

Regelbundet undervisar Vallien på Konstfack, The University of Arts Crafts and Design BA med en skräddarsydd s.k. överlevnadskurs där allmänmänskliga behov utforskas i det fria.

(2016) genomförde Vallien tillsammans med Åsa Jungnelius master class för Konsthögskolan i Köpenhamn, Vad betyder platsen för tillverkningen, för materialet?   

Nu är han aktuell med sin första solo utställning på Vida museum där verket Intagen kommer att visas. Markus Valliens praktik utgår i från landskapets föränderlighet som ständigt omförhandlas. Land art-rörelsen omformade naturlandskapet i monumentalformat som en motståndshandling mot konstens kommersiella system.

På Vida museum går Markus i dialog med den permanenta samlingens diskurs och delar med sig av sin utsaga.”Genom verket Intagen vill jag reflektera, i ordets rätta bemärkelse till arbeten jag tidigare gjort, där tanken var att ta betraktaren ut från den trygga invanda människoskapade omgivningen till en plats i skogen som jag kallade rummet.

I konsthallen har jag gjort samma sak fast tvärtom, en sorts dubbel spegling Vi säger att vi bor i skogen i Småland, men vad är skog? Skogen som den en gång var innan vi kom hit, finns inte längre. Skogen är intagen, tyglad, uppbunden, hopbuntad, kuvad och drömmer sig ut genom instuitionens väggar.”