John Kandell

 

Designklassiker

7 juli – året ut

Konstnären och formgivaren John Kandell började sin bana på arkitektkontor. Han studerade på Konstfack och gick vidare på avdelningen för skulptur, undervisade och anlitades för en mängd större inredningsarbeten.

På 1980-talet fick han kontakt med möbelföretaget Källemo i Värnamo och resultatet blev svensk designhistoria. Samarbetet ledde till många klassiker, till exempel hyllan Pilaster, som inspirerats av Picasso, och en mängd olika stolar. Den trebenta Camilla, som hade en mjölkpall som förebild, är bara en av många välkända stolar han ligger bakom.

På VIDA kommer man kunna se både ritningar och färdiga möbler och en mängd exempel på Kandells nyskapande stil som med grund i den svenska allmogetraditionen blivit synonym med svensk post-modernism.

Samtidigt med John Kandells Designklassiker i Norra Hallen kommer VIDA att visa utställningen Varsågod och sitt i Nedre Hallen ­– en utställning med fokus på stolar som på olika sätt kan klassas som designklassiker. I shoppen kommer föremål finnas som är producerade specifikt för utställningen på VIDA.