THE MAD FISHERMAN

 

ALEXANDER KLINGSPOR

 

Efter att ha gjort sin hittills största separatutställning på Waldemarsudde under våren 2018, kommer Alexander Klingspor och hans värld tillbaka till Öland. Pop up-utställningen på VIDA sommaren 2017 var en succé och nu kommer en chans att stifta närmare bekantskap med hans surrealistiska bildvärld.

De urbana miljöerna som speglas i Klingspors verk är inspirerade både av gamla mästare och hans egna liv och resor. Med en fot i den västerländska bildkonstens historia och den andra i samtiden påminner han betraktaren om teman som skönhet, längtan, girighet och sexualitet som fortsätter att vara våra ständiga följeslagare.

Klingspor är bosatt i New York och har varit verksam konstnär sedan 1999 med utställningar på museer och gallerier runt om i USA och i Europa.

 

Tidigare utställningar på VIDA:  Pop-Up: 5 – 27 augusti 2017

 

Alexander Klingspor kommer ursprungligen från Stockholm och har varit verksam som konstnär sedan 1999. Han har studerat med olika målare i Sverige och USA och har haft utställningar på olika gallerier i USA och Europa. Hans kundkrets sträcker sig från USA, Mexiko, England, Tyskland, Frankrike, Portugal, Spanien, Schweiz, Italien, Norge och Sverige.

Alexander Klingspor har jobbat mot Sverige och USA sedan 2003, med sett antal separatutställningar i New York på Arcadia Gallery, samt konstmässor i Miami, Chicago och Los Angeles, följt av utställningar i London 2011-2013 på Albemarle Gallery. I Sverige har Alexander Klingspor ställt ut på bland annat Christie’s Stockholm, samt A Gallery i Göteborg. Alexander är verksam i både Sverige och New York, med ateljé på Kungliga Konstakademin i Stockholm samt Union Square i New York.

Bildvärlden Alexander Klingspor skapat består utav en surrealistisk, främst urban, miljö som speglar konstnärens liv och reflektioner på sin omvärld. Storstadens mångfald, dekadens, optimism och ensamhet är alla upplevelser som påverkat Alexanders berättarspråk . Den burleska scenen och dess estetik i New Yorks downtown har inspirerat många av konstnärens verk.

Litografierna är tryckta i olja hos Sibirien Lito i Stockholm, där Alexander och tryckaren Måns Heidvall aktivt jobbar tillsammans med att ta fram varje upplaga. Konstnären måste färgseparera varje färg genom att mala varje individuell färg på en film, som sedan förs över till en tryckplåt. Resultatet blir ett hantverk med hög kvalitet. De digitala trycken är printade PÅ Manhattan i New York på Duggal Studios på syrafritt akvarellpapper, och är numrerade och signerade av konstnären. 

 

Utställningen pågår: 30/6 - 12/8 2018.

 

 

Tidigare utställningar

 

2018 VIDA Museum & Konsthall (30 juni - 12 augusti)

2018 Waldermarsudde, Stockholm

2016 Richard Demato Gallery, Hamptons NY USA

2013 March A Gallery Göteborg Sweden

2012 Albemarle Gallery, London UK

2010 Hotel Diplomat, Stockholm Sweden

2009 Arcadia Gallery, New York USA

2008 October, A Gallery Göteborg Sweden Sweden

2008 LA Art Fair, Los Angeles USA

2007 Christie’s, Stockholm Sweden

2006 Arcadia Gallery, New York USA

2006 Miami Art Fair, Miami USA

2005 Gallery Agardh & Tornvall, Stockholm Sweden

2005 Chicago Art Fair, Chicago, USA

2004 Arcadia Gallery, New York USA

2003 Arcadia Gallery, New York, Miami Art Fair, USA

2003 Miami Art Fair, Miami USA

2002 Cercle Suedoís, Paris France

2000 Gallery Stenlund, Stockholm Sweden