Florentine's (2017)

Florentine's (2017)

 

Helena Blomqvist

Florentine & Slumberland

Utställningen pågår: 17 juni - 13 augusti

 

Den 17 juli öppnar Helena Blomqvists första utställning på VIDA Museum & Konsthall på Öland. Utställningen kommer bestå av de två bildsviterna Florentine och Slumberland.

Samtidigt introduceras på VIDA två helt nya verk till den uppmärksammade bildserien Florentine; ”Florentine’s” och ”Kitchen portrait”.

Hampus Vallien och Emilia Thor på VIDA Museum & Konsthall på Öland fortsätter ambitionen med att förflytta svensk och internationell samtidskonst av yppersta klass från dess vanliga plats i storstäderna till Ölands dramatiska natur och museets spektakulära byggnader.

Helena Blomqvists konst är bildberättelser som bjuder in betraktaren till en helt ny värld av fantasi och skimrande konstruktioner. Hennes verk börjar med formandet av scenografi och stämningen i den värld hon inspirerats till att porträttera. Varje bild skapas med ett enormt fokus på detaljer där inte minst den korrekta skalenligheten är en tidskrävande aspekt av arbetet. Från skisser och byggande av scenografi och modeller till fotografering och den omsorgsfulla montageteknik som blivit hennes kännetecken, öppnar Helena Blomqvist dörren till en fantasivärld som lockar oss med någonting som känns bekant i allt det okända. Väl inuti hennes värld är man fri från bestämda regler om tid och rum. Är vi i dåtid, nutid eller framtid? I en dold del av vår egen värld, eller en helt annan?

Helena Blomqvist ger betraktaren en nyckel till fantasins ofta försummade värld.
– Jag har varit mycket på Öland, och stora delar av tidigare fotoserier har jag tagit där. Därför är det speciellt roligt för mig att få ställa ut på VIDAs vackra museum, säger Helena Blomqvist.

 

Florentine

I bildsviten Florentine möter betraktaren gestalten Florentine. En prima ballerina, en stor tänkare, en mytisk cirkusartist och nu en mycket gammal dam. Som en symbol för 1900-talets stora kvinnliga personligheter, tar hon oss nu med på tillbakablickar och ögonblicksbilder ur hennes liv. Vad som är verkliga minnen och fantasi blir aldrig tydligt men Florentines charm drar oss oemotståndligt in i hennes värld med underliggande frågor om sårbarhet, ensamhet och melankoli. Bildsviten Florentine är ett pågående arbete för Helena Blomqvist, och de två nya verken
”Florentine’s” och ”Kitchen portrait” introduceras i samband med utställningen på VIDA Museum & Konsthall.
 

 

Slumberland

Bildserien Slumberland har inspirerats av Helena Blomqvists egen sons drömmar och mardrömmar och utspelar sig även den någonstans mellan fantasi och verklighet. Tillsammans med ett monster får en pojke se civilisationens praktverk och stora äventyr på avstånd, men de drar även ut på egna strapatser. I Slumberland lockas vi att se saker från ett nytt perspektiv; med en pojkes blick, men även att våga trotsa våra rädslor och följa pojken och monstret iväg mot det okända.