Nils Gunnar Zander

Öknen  rymden  tystnaden

_U5A3567.jpg

 

 

Som konstnär är Nils Gunnar Zander ständigt utforskande. Han öppnar upp nya områden för betraktaren, nya vägar, och upptäcker nya livstecken. Ursprungligen arbetade han med keramik, men sedan han upptäckte Australiens färger och former för 25 år sedan, har måleriet uppfyllt hans konst.

Zanders målningar är mångbottnade och perspektiven växlar mellan det stora och det lilla, mellan det nära och de oändliga rymderna. Metalliska inslag präglar verken. Samtidigt är människan ständigt närvarande, ibland bara som en skugga, ibland tydligt utsatt och sårbar.

I utställningen på VIDA ligger fokus på öknarna och rymden, på det Nils Gunnar Zander ser som sambandet mellan mikro- och makrokosmos. Den oerhörda tystnaden han funnit i Australiens öknar påminner om rymdens oändlighet, det går inte att fånga, men är samtidigt del av vår värld. Zander bjuder med betraktaren att utforska den existentiella problematiken som bildas mellan ödemarkerna och himlavalvet.

Texter och bild möts ofta i Zanders verk och gör så igen på VIDA där texter ur Harry Martinsons Aniara slagits i blyplåt. Bly är ett symbolladdat material, som det tunga och giftiga ämne alkemisterna en gång försökte utvinna guld ur, och som det enda material att stå emot kärnvapenstrålning ger materialet en extra dimension åt meddelandet.

– Jag älskar Öland, det är ”mitt” landskap – en sådan fantastisk plats, säger Zander om att ställa ut på VIDA. Känslan på Alvaret har en väldig samklang med öknarna, samtidigt som det är så mycket skörare än i Australien, där naturen kan bli så mycket mer ovänlig.

 

UTSTÄLLNINGEN PÅGÅR: 12 maj – 24 juni

Nils Gunnar Zander,  Aniara

Nils Gunnar Zander, Aniara