Lervik Dalhgren bild.jpeg
 
 

ALEXANDER LERVIK & EVA DAHLGREN

Utställningen pågår 17/4 – 23/6 2019

Alexander Lervik har varit en av Sveriges mest namnstarka designers i nära 20 år. Med en ständig nyfikenhet för innovation och förnyelse har Lervik formgivit allt från stolar till armbandsur. Ljus och ljussättning är någonting han ofta återkommer till i sitt arbete, så även i utställningen Dit ljuset leder som visades första gången under Stockholm Design Week i februari 2017, och som nu kommer till VIDA.

I ett nära samarbete med artisten Eva Dahlgren, bjuds publiken på en upplevelse för alla sinnen genom glas, ljus och ljud. I installationer i ett dunkelt utställningsrum, Norra Hallen på VIDA, möts glasföremål i ett samspel med ljus, allt till specialkomponerad musik av Eva Dahlgren på temat ljus. Även en del av Alexanders designföremål kommer visas i samband med utställningen.

Glasföremålen är framtagna av de skickliga glasblåsarna på Målerås Glasbruk och både Alexander Lervik och Eva Dahlgren har varit delaktiga i processen. Utställningen är ett tekniskt utmanande projekt som förutom ljus och ljus även innehåller rörliga delar – allt för att förstärka installationernas tredimensionalitet. Skuggspel, vågmönster och lek med texturer som på olika sätt påminner om naturen är andra inslag i utställningen.

För Alexander Lervik har kollaborationer med andra kulturutövare alltid varit viktiga. Möjligheten att arbeta med en musiker hade sin speciella lockelse för att i utställningen kunna beröra flera sinnen samtidigt.

Både Alexander Lervik och Eva Dahlgren kommer själva att komma ner för att närvara på vernissagen på skärtorsdagen på VIDA. I VIDAs shop kommer objekt från Alexander Lerviks designkarriär att finnas tillgängliga