Lars Wallin

LARS WALLIN ”Fashion Stories”

 

Utställningen PÅ VIDA pågICK: 1 juli 2017 – 7 jan 2018

 

Den 1 juli 2017 öppnade Lars Wallins ”Fashion Stories” hos oss på VIDA. Utställningen som först tog form för att fira hans 20-årsjubileum som designer, har nu setts av 380 000 besökare, senast på Artipelag. Inför utställningen på Öland har Lars Wallin förändrat det visuella uttrycket och känslan i rummet genom att använda illustrationer i scenografin istället för fotografier. Både etablerade och nya, lovande illustratörer har fått skissa hans kreationer. Utställningen, som under Lars ledning byggs upp i två stora hallar, innehåller många av de högst uppskattade kreationerna från Artipelag, men även flera nya moment som gör att den med rätta kan kallas för ny.

Platsen är VIDA Museum Konsthall på Öland som sedan förra året ägs och drivs av Hampus Vallien och Emilia Thor. Visionen med konsthallens nya satsning är att visa svensk och internationell samtidskonst och design av yppersta klass – konst som i vanliga fall centreras till våra storstäder. Allt i samspel med Ölands dramatiska natur och museets spektakulära byggnader.

I Fashion Stories hyllar Lars Wallin hantverket bakom sin design. Plaggen som ställs ut på VIDA är ett urval av hans personliga favoriter från couture- eller brudcouture-kollektioner. Flera nya brudklänningar har fått följa med till Öland och den gemensamma nämnaren för alla plaggen är att de på olika sätt utgjort en särskild utmaning för hans sömmerskor och skräddare.

– Jag vill belysa hantverket bakom couture och förmedla tanken att ett plagg med tidlös design, där produktionen genomsyras av hållbarhet, utgör en livslång investering för kunden. Det ska bli fantastisk roligt att visa detta på Öland, i VIDA:s underbara lokaler, berättar Lars Wallin.

Värdet av tidlöshet kommer att återspeglas i utställningen där gammalt och nytt får mötas i varje monter. För besökaren kommer möjligheten att ta del av historien bakom plagget att bidra med ytterligare en dimension i modeupplevelsen.

Bland illustratörerna som kommer att visa ett stort antal originalteckningar i utställningen finns Stina Wirsén, en av landets främsta illustratörer som bland annat arbetat för Dagens Nyheter i över 20 år samt gett ut ett stort antal böcker.

– Lars skissar själv i sitt arbete, så det finns många beröringspunkter oss emellan. Att som modetecknare få tolka ”det vackraste vackra” i hans värld är väldigt roligt och stimulerande, säger Stina Wirsén om utställningen på VIDA.

Förutom Stina Wirsén kommer besökarna även att få möjlighet att stifta bekantskap med fyra nya, lovande illustratörer från Beckmans: Sissel Kärneskog, Johanna Welinder, Julia Correia de Verdier samt Chris Hägglund. Illustrationsoriginalen är del av VIDA:s galleriverksamhet och på det sättet blir utställningen levande när illustrationerna kan komma att bytas ut efter hand som utställningen fortgår.

 

Stort tack till våra sponsorer: