Bertil Vallien

Utställningar 2019

Permanent museiutställning samt separatutställning med teckningar, Vernissage 23 augusti 2019.

 

Bertil Vallien är en förnyare av det svenska glaset, en sandgjutningens mästare, erkänd för sitt konstnärskap över hela världen. Han är representerad på museer och gallerier i USA, Japan, Australien och Europas konsthuvudstäder. 

Bertil och hans hustru Ulrica Hydman-Vallien har sedan 2001 varsin permanent utställningshall på VIDA Museum. Här visas de viktigaste avstampen från tidigt 1960-tal fram till det absolut senaste verken. Bertil Vallien förnyar ständig utställningen i museivingen på VIDA.
 

 

 

2017

I den stora utställningen "Kol, tusch & kaffe" (2017) visade Bertil sina nya, tidigare ovisade, kolteckningar i stora konsthallen från 19 augusti 2017.

 

Bertil om sin utställning:

 

Att välja är en konst.

Jag valde glaset .

Dock….det vita papperet och min penna har alltid varit viktiga redskap i mitt jobb som formgivare, lärare och konstnär.

Skissen det universella språket. Var jag än varit och jobbat i världen har skissandet varit det språk som burit när inte orden räckt till. Jag har dock alltid betrakta skisser som förbrukningsmaterial som kastas när de gjort sitt och nästan aldrig betraktat dem som värdiga att spara eller visa .

För 10 år sedan på vårt sommarställe fann jag ett rum i ett uthus där jag i ensamhet fann ett lugn att teckna med lite större ambition.

Borta från fabrikens deadlines, krav och larm.

Sonen Markus gav mej i julklapp egentillverkat kol bakat som i gamla tider i syrefattig sand. Det passade mej, kolet inbjuder till att använda händerna. Att kolet svärtade ner väggar och golv behövde jag inte bekymra mej om. Musik , en radio och alla verktyg på armlängds avstånd. Ensam. Som i kajutan på en båt. Flow.

Det blev kolteckningar. Varje sommar hade ett tema. Trädet, Hästen, båten, Staven, Resan…

När jag nu summerar ser jag hur de olika bitarna egentligen inte passar ihop men tvingas till något som blir ett mönster där svärtan dominerar.

Inför denna utställning hade jag ambitionen att summera. Nu, 2017 försökte jag hitta ett utryck som var mer spontant och inte vilade på tidigare års kunskaper. Kanske tydligast i serien Shadows där kolet fick vika för tusch och kaffe.

 

Bertil Vallien

29/7. 2017