From now on

From now on

ALEXANDER TALLÉN

From now on 

Utställningen pågår 29/6 - 22/8 2019

Porslinsfiguriner i fina färger har länge varit förpassade från konstens finrum men har på senare tid börjat ett spännande återtåg. Konstnären Alexander Tallén kombinerar ett intresse för historiska objekt med en fascination över det som anses lite ”fult”. Resultatet blir klassiska figuriner som samtidigt är någonting helt nytt. 

Precis som Meissen-porslinet på 1700-talet skildrade sin samtid i utsökta rokokopjäser, tar sig Alexander Tallén an konstformen som ett sätt att reflektera och kritisera nutiden. Välansade män och hipsters speglar vår självupptagenhet, ytlighet, sökande efter bekräftelse och hur vi allt som oftast låter oss styras av primitiva drifter. Samtidigt avslöjar figurinernas stillhet, ansiktsuttryck och gester en längtan efter någonting mer ärligt och genuint – ett mer oförfalskat möte med andra, med naturen och med oss själva.

I verken finns referenser till klassiska porslinsfigurer och skulptur blandade med direkta referenser till samtiden. Figurinerna som visas på VIDA är producerade speciellt till utställningen på Öland och har inte visats tidigare.

Mer om Alexander http://www.alexandertallen.com.